Аз с терористи не преговарям. Това заяви премиерът Николай Денков по

...
Аз с терористи не преговарям. Това заяви премиерът Николай Денков по
Коментари Харесай

Денков за зърнарите: С терористи не преговарям!

Аз с терористи не договарям.

 

Това съобщи министър председателят Николай Денков във връзка квалифицирания митинг на зърнопроизводителите у нас.

Те недоволстват от решението на Народното събрание да позволи импорт на украинско зърно, макар че са планувани обезщетения.

 

" Използват подправени причини, слагат претенции неотложно да се случи това: " Ако не го извършите, ние ще блокираме страната ", цитира заканите им министър председателят.


" През последните два дни те започнаха да се държат като терористи. Използват подправени причини, слагат претенции неотложно да се случи това. Очаквам от тях да дойдат на масата и да преговаряме всъщност ", съобщи министър председателят.

Вчера той уточни, че зърнопроизводителите са отказали да се отзоват на поканата му да се срещнат в събота (16 септември). По-рано денем сподели, че формалната статистика ясно демонстрира финансовото положение на зърнопроизводителите. Според нея през 2022 година, в " годината на войната ", те са отчели облага сред 20% и 25% по отношение на 2021 година " Те споделят, че секторът умира, само че такива правила на облага в света в действителност са единствено мотив за злоба ", показва Денков.

Исканията на земеделците към Народното събрание, държавното управление и президента са пет: измежду които продължение на възбраната за импорт на слънчоглед, пшеница, царевица и рапица от Украйна и въвеждане на възбрана за импорт на нерафинирано олио, пресни и замразени плодове и зеленчуци, мляко и млечни артикули, месо и месни артикули, живи животни, мед и пчелни артикули от Украйна.

 

Също по този начин погашение към земеделските производители до 30 септември на цялостния размер на обезщетенията за нарасналите разноски за произвеждане в резултат на войната в Украйна и отпадане на тавана на помощта

" Акция за дестабилизиране на държавното управление "

По-рано през днешния ден пред " Дарик " Денков съобщи, че помощите за аграрния бранш нарастват всяка година и никой нищо не стопира.

" Има проблем обаче с метода, по който се употребяват дотациите ", сподели той и даде образец с едрите зърнопроизводители, които получават съществени средства. " Там нормата на облага е забележителна, каквато в малко браншове може да бъде посочена, до момента в който зеленчукопроизводителите и производителите на плодове имат характерни проблеми, които не са адресирани съответно. Никой няма желание да понижава помощта, само че дотациите би трябвало да бъдат уравновесени и обвързани доста по-добре с действителната продукция. Често тези помощи се дават по някакви индикатори, които нямат общо с това какво е създадено най-после. Там, където има характерни усложнения, там би трябвало да има характерна помощ. Секторът се пробва да показа, че все едно е в колапс, а това изрично не е правилно ", уточни Денков.

" Искат се помощи за целия поземлен бранш на едро, до момента в който в действителност вътре в него има несъгласия. Например вносът на зърно явно ще помогне да се понижат, или най-малко да не се усилват цените на фуражите, което е добре за животновъдите, само че все пак пробват да активизират всички против държавното управление. Това демонстрира, че не приказваме за ясни стопански причини и проблеми, които би трябвало да се решат, а се приказва за една обща акция, с която се пробва да се дестабилизира държавното управление ", сподели още министър председателят.

Той разясни, че е подготвен да влезе в диалог за всеки един подсектор, с цел да се види какъв е характерният му проблем, само че във връзка с една обща акция за дестабилизиране на държавното управление, единственото, което може да каже, е че ще подходят разумно и аргументирано във всяка една полемика.

 

Вчера  Денков предизвести, че държавното управление няма да се поддаде на опити за шантаж. Според него митингът стартира да придобива политически темперамент - и със поръчките за поддръжка от партии, и с това, че част от хората, които го оглавяват и провеждат, са близки до избрани политически лица.

Министър-председателят посочи, че страната е длъжна да се грижи за общия интерес и изрази убеденост, че освобождението на вноса на земеделска продукция от Украйна е от изгода за всички жители.

 

NOVA се свърза с Илиян Проданов, ръководител на Националната асоциация на зърнопроизводителите, за реакция след думите на премиера.

Продонов съобщи, че те са подали молба за среща още преди 15 дни, а дейностите и отношението на премиера към тях последно време било „ лицемерно и несериозно ” към бранш, който създава 1/7 от брутния вътрешен артикул.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР